Mange af os har det samme dilemma hvert år – der er endnu masse bær i fryseren fra det sidste år.
Jeg har en fantastisk kage opskrift, som indeholder frosne bær.
Opskriften stammer fra mit hjemmeland og hedder ”Charlotte-kage” som baseret på æbler tilsat frosne kirsebær, men jeg bruger alle slags bær med stor succes.
Den er altid et stor hit og meget nem og hurtig at lave. Man kan servere den både til hverdag og som en lækker dessert til gæster – jeg serverer den lun med vaniljeis til.
Jeg har, med en stor succes, forkælet min familie og gæster med den kage i flere år og vil, derfor, gerne dele opskriften med jer.
Ingredienser:
Opskriften passer til en form på ca. 30x30 cm, og kan halveres til en mindre bageform.
300 g smør stuetemperatur (meget vigtigt)
250 g sukker
6 æg
400 g hvedemel
1,5 tsk bagepulver
1 tsk vanilje
4 styk mellemstore æbler
2 vandglas frosne bær (lad dem ligge i fryseren til sidste øjeblik)
Ellers kan man bruge: rabarber i små stykker, kirsebær, solbær, hindbær, brombær osv.
Man kan evt drysser mandel flager på toppen inden kagen stillet i ovn.
Fremgangsmåde:
Vær OBS på, at det er normalt at kagemassen er meget tyk til sidst, da der er mere frugt end selveste dejen
Brug kun frosne bær i dejen til sidst, da optøede bær vil give kagen en grødet konsistens.
¤ Varm ovnen op i til 180 grader på ”oven og under varme ” eller ”traditionelt ovn funktion”
¤ Fjern kernehuset fra æbler og skær dem med skrald i ikke for små stykker
¤ Pisk smør med sukker og vaniljesukker (Der kan godt ser ud som om, at massen skiller lidt – det gør ikke noget, melet vil rette den op)
¤ Tilsæt æggene enkeltvis til massen bliver ensartet
¤ Tilsæt hvedemel og bagepulver
¤ Bland æblestykker i dejen og tilsæt frosne bær, fordel massen jævnt i formen og tving den lidt mod bunden med en paletkniv.
Kagen stilles i midten af den forvarmede ovn og bages 35-40 minutter, eller til toppen har fået en god gylden farve.
Velbekomme – kagen kan blandt anden serveres lun med vaniljeis 😊
]]>
Man bliver let fristet til at plante ud, men vejrudsigt er ikke ret lovende endnu. Der kommer flere dage med natfrost og jorden er alt for koldt.
22 petunia stiklinger har allerede blomsterknopper, som jeg lige fjernet. Det er kun 2 af 24 stiklinger gået ud Så nu har jeg 12 store petunia fra frø, som er klar til blomstring plus 22 “gratis” petunia fra stiklinger, som vil blomstre et par uger senere end moderplanterne.
Lathyrus fra ruller plantes ud løbende og har klaret sig rigtig godt både i bedene og krukker.
Haven forandrer sig hver eneste dag og der kommer flere og flere farver
Tak fordi du kigget forbi - på gensyn i maj
]]>Jeg har lovet at fortælle om, hvordan jeg laver flere Petunia ved at tage stiklinger af unge planter.
Først og fremmest, skal man lave en meget let jordblanding – denne blanding laver jeg til alle mine stiklinger.
Jeg blander en del kokosfibre, en del pottemuld og en del perlite og fugter derefter blandingen godt – jorden skal være fugtigt, men ikke våd.
Jeg forbereder mit minidrivhus ved at lave et dræn på bunden og fylder det med min jordblandingen.
Jeg klipper topskuddene af petunia, så stiklingerne har 2-3 bladpar og klipper de nederste blade af.
Stiklingerne plantes i jorden og trykkes meget let ind. Til sidst kommer der låg på og minidrivhuset stilles lunt og lyst, dog ikke i direkte sol.
Når stiklingerne begynder at gro efter nogle dage er det tegn på, at rødderne har etableret sig og alt går som det skal.
Herefter er det vigtigt at åbne låget og lufte stiklingerne hver dag inden de pottes om.
Prøv jer frem – man kan få mange planter ved at tage stiklinger
]]>Det har været et anderledes og udfordrende år. Nye restriktive regler for vores sociale omgang med hinanden, har udfordret samværet omkring vores passion.
Måske må vi sande, at verden aldrig bliver helt den samme, men jeg håber på, at vi på et tidspunkt igen kan være sammen omkring vores passion. Jeg savner de hyggelige plantemarkeder, åbne have arrangementer, og jer som bare lige kommer forbi for at se min have.
Men vigtigst i disse tider er, trods alt, vores helbred. Så pas godt på jer selv, og lad os håbe, at vi sammen kommer igennem det og snart kan ses igen ...
Her, i min have, er opgaverne for året slut. De gyldne farver er blæst væk, men faktisk står der forsat flere planter, som insisterer på at vise sig frem endnu. Jeg klipper ikke alle stauder ned, nogle lader jeg stå, for de pynter vinterens bede så flot.
Kæmpe valmue, Martagonliljer, Solhat, Nicandra, Monarda – har en imponerende frøstand, som især kommer til sin ret med frost krystaller på.
Japansk lanterner lyser i de grå dage med sine orange hylstre, og ved siden af de stedsegrønne buske og små puder af prydgræsser giver det haven struktur.
Fuglene vrimler på Paradiseæbletræet, hvor de har masse af glæde af de røde frugter, suppleret med lidt mejsebolde.
Ja, havens skønhed dør ikke – den skal bare nydes i vintersøvnen...
Derhjemme står juledekorationer klar, og igen i år har jeg brugt lammeøre blade til nogle af dem. Plantens bløde, sølvfarvede velouragtige blade, er ret nemme at dekorere med og er et godt alternativ til det traditionelle gran og mos.
Her hvor året er ved at rinde ud, vil jeg fra hjertet gerne sige tak til dig, som følger med i min blog, og til også dig der har bare kigget forbi 😊
Jeg ønsker, at 2021 vil bringe os alle mere stabilitet, fællesskab og ro.
Glædelig Jul og godt lykkebringende Nytår!
På gensyn i 2021
Kærlig hilsen, Elena
]]>
Efterårets sidste måned, overrasker med usædvanlig lunt vejr i år. Det ser ud, som naturen ville kompensere for de ustabile og kolde sommermåneder.
En smuk november med sine tågedyner i morgenfrosten, skaber flotte iskrystaller på alt i haven, som er gået i dvale. Eller er den....!
Haven står endnu med flotte og farverige kontraster. Hortensierne er en fryd for øje, og den japanske ahorn står som en lille brand, med sin glødende røde farve.
Jeg elsker mine taknemmelige krysantemum, som bliver ved med at blomstre, og forlænger havens sæson, som ingen andre planter.
Roserne fortsætter at blomstre og står med mange knopper endnu. Selvom de nok ikke åbner sig mere i år, er ret flotte at kigge på, især når de får en strejf nattefrost.
Som et lille vinunder, står viola forsat og blomstrer, som den har gjort siden april. Jeg tror, at den besluttet sig for at være årets sidste blomstrende plante i år.
Havesæson er kommet til sin logiske ende, og når haven er næsten klar til næste år, er der ro et par måneder. Tja, jeg kender mig selv – det vil sikkert krible i fingrer længe før januar, hvor jeg vil starter at forspire Petunier og så de nye stauder i mit drivhus.
Cocco, min blå britte, går efter mig, mens jeg planter lidt ekstra hvidløg i højbede og sår persille, dild og vinterspinat i drivhuset. Hun er min dejlig og nysgerrig kompagnon 😊
.. Men indtil videre, glæder jeg mig til de lange aftener med en tændt brændeovn, hjemmet der dufter af julelækkerier, og til familien bliver samlet i juleferien. Der er også planlagt tid til hobbyprojekter, forberedelser af nye varer i frøshoppen, og der skal der ellers bare julehygges 😊
Tak fordi du kigget forbi - på gensyn i december ..
]]>
Efteråret lægger sine fortryllende farver ud over haven. Solens stråler er blødere og danner et spændende farvespil på alt. Mange buske i min have, ændre udtryk fra dag til dag, og gør efterårshaven lige så spændende at være i, som på en spirende forårsdag.
Der står, lidt overraskende, endnu mange blomster, som også bidrager til havens udtryk med de smukkeste farver. Nasturtium har dannet et flere meter langt tæppe som står endnu, og mine pyntekål har startet sin egen skønhedskonkurrence med de andre blomstre.
Drivhuset lever sit eget liv, og her er der stadigvæk masse af søde tomater, chilier, vindruer og andre lækkerier. Jeg plukker stadigvæk de små Dumas peberfrugter som jeg har gjort siden starten af august. Det ser ud til at mine tre planter nægter at give op.
Jeg nyder oktober måned, men det er også ret travl tid i haven for mig, da jeg allerede begynder at forberede foråret. Nye løg til supplering af tulipaner, prydløg og iris er plantet, og jeg glæder til at se blomstringen til foråret.
Trods alle regler, forsøger jeg, at lave så meget som muligt i den sidste del af efteråret. Jeg klipper mange af mine stauder ned og fjerner løvfaldet fra de store bøgetræer, som ligger i bedene. Jeg ikke vil gå på de spirende bede i de tidlige forårsmåneder, og ved at fjerne løvfaldet, minimerer jeg sneglenes muligheder for at lægge æg under de våde blade. Det trodser alle regler, men det virker for mig.
Højbedene er også ryddet og gødet med min egen kompost. Men rosmarin, krydderurter og løg, har fået lov til at blive stående vinteren over. Jeg planter altid hvidløg og sår persille inden vinteren, men man kan let så andre hårdføre kulture også.
I anden halvdel af november, lægger jeg gran over mine højbede og glemmer alt om de såede frø, indtil foråret. Denne fremgangsmåde har historisk givet mig et rigtig godt udbytte.
Årets vækst i haven, skaber stor aktivitet i mit køkken lige for tiden. Den overskyderne høst af tomater, lægges på frys, så de kan nydes i f.eks. sammenkogte retter henover vinteren. Glaskål nydes med stor gælde i salater. Vi elsker de saftige sprøde skiver, som også er meget rige på vitaminer. En populær snak hos os, er chilichips lavet af grønkål "Scarlet", som for øvrigt har overlevet i min have de sidste tre vintre.
Overskydende peberfrugt og auberginer syltes og anvendes senere som tilbehør til f.eks. Tapaz anretninger. Hot Koral, chilifrugten fra drivhuset, bruges til at lave chutney.
Men trods al travlhed, nyder jeg, sammen med andre, min have lige nu.
Se hvem der ligger og nyder sin middagslur, min egen sneglespiser. 😊
Tak fordi du kigget forbi - på gensyn i november ..
]]>Jeg nyder de lune og lyse dage i haven - det er utroligt, at der er mere at se på nu, end der var juli og august.
Hortensies blomstene skifter farver næsten dagligt, smukke georginer og gladiolus er kommet i fuld flor - selv mine Petunier, som blev sået i foråret, blomstrer vild.
Det er årstiden, hvor jeg begynder at samle frø fra blomster, og materialer til efterårets og vinterens dekorationer. Nogen stauder deles og plantes om - det planlægger jeg hvert år, men glemmer det lige så nemt igen, da der foregår meget både i haven og i drivhuset her i sensommeren. Men så har jeg skabt nogle små overraskelser til mig selv til foråret. 😊
Trods en våd og kold juli måned, er der en imponerende tomathøst fra drivhuset. Især de engelske sorter som "Tigrella" og "Black Russian" viste sig meget modstandsdygtige overfor svampesygdomme. Dem vil jeg hel sikker så næste år. De giver et rimeligt stort udbytte og smager super godt. Men de hyped "Banan fødder" og "Casanova" kræver, efter min mening, ret meget, og har ingen smag. De var ikke succesfulde for mig.
Jeg har, i flere år sået bøftomater. I år har jeg sået "Pink Daddy" og dem er jeg meget imponeret over. Den største i denne måned vejer 487 gram, og der har været, og er forsat, rigtig mange frugter på planterne. De sidste vil jeg plukke inden oktober og vil lægge til eftermodning inde.
Så ja - det er en tid med meget aktivitet. Der høstes bær som lægges på frost til senere brug. Der syltes og inspirationen til næste års staudehave spire frem i baghovedet.....
Men der er, heldigvis, også lidt tid til at være kreativt.
Vi siger snart farvel til sommeren og jeg håbe på, at det lune og skønne vejr bliver ved lidt længere i år.. 😊
Tak fordi du kigget forbi - på gensyn i oktober ..
]]>