WEBSHOPPEN ER FERIELUKKET. VI ÅBNER IGEN D.12 AUGUST 2024

En Tagetes - så mange ansigter

En Tagetes – så mange ansigter…

Den flotte, duftende blomst blev i det 16. århundrede indført til Europa, og senere til Asien, fra Amerika.

Først i midten af det 18. århundrede, var den beskrevet og klassificeret af Carl Linne’, som gav den det latinske navn Tagetes. Den tilhører Compositae-familien og er asters slægtning.

Tagetes frø er langtidsholdbar og er spiredygtige i 3-4 år.

Sommeren er Tagetes tid, - lave og høje, lyse og mørke, med enkelt blomst eller dobbeltblomstrende står Tagetes med sine stråelende farver indtil efterårsfrosten sætter ind. 

 

 

I dag, findes der mere end 50 arter. Udover at være en prydplant, anvendes den til medicin, i kosmetologi, og som et krydderi i asiatisk madlavning.

Tagetes er meget populær i haver verden rundt. I Rusland kalder man dem for "fløjs blomst", for blomstens delikate velouragtige udseende. I England hedder den ´Marigold`, i Tyskland "Studentenblume". I Kina er Tagetes et symbol på godt helbred og et langt liv.

De mest kendte og populære slags kender vi godt, men hvad betyder det latinske navn på frøposerne?

 • Tagetes erecta eller afrikanskde højeste sorter af Tagetes, som er fra 30 – 100 cm høj. De skiller sig ud med store, ensfarvede og pompon- agtige blomster på ca. 15 cm. i diameter. Der findes der rigtig mange sorter i denne gruppe, som har forskellige slags blomster fra kugleagtige til stor enkeltblomstrende.
 • Tagetes tenuifolia, eller mexican - er ikke så kendt endnu, men de er eminente i hængekrukker på terrasser og balkoner. Busken er ret miniature med en højde på op ca. 35 cm. Busken danner mange små og enkelte blomster, der ligner en sky i gul-orange-rød farvenuancer. De dufter ofte af citrus. På nuværende tidspunkt findes der ca. 70 sorter af den slags
 • Tagetes patula L, eller franskhar lav og kompakt vækst, og har sjældent højde på mere end ca. 50 cm. Sorten har en meget rig og lang blomstringstid hen over sommeren og helt frem til den første nattefrost. 

    

   Tagetes familien er så bred, at den er svært at beskrive kortfattet. Anis Tagetes, Nelson Tagetes, Tagetes lemmonii og rigtig mange andre er i familien. 

   Lad være at smide de afblomstrede buske ud. Ved at grave dem ned i højbede, kompostbunke eller drivhusets bede, kan man bekæmpe jord nematoder, svampesygdomme og afskrækker uvelkomne insekter, da alle planternes dele indeholder æteriske olier. 

   Hvert år kommer der nye Tagetes sorter på markedet, som er med til at fastholde interessen for sorten.'

   Held og lykke med dine Tagetes 

   Leave a comment