WEBSHOPPEN ER FERIELUKKET. VI ÅBNER IGEN D.12 AUGUST 2024

Kuldebehandling af frø - Stratificering.

Frø der skal kuldebehandles kaldes for - kuldekimer.

I frøproducenternes produktbeskrivelsen angives der nogle gange, at frø skal kuldebehandles. Men desværre, er ikke alle producenter lige gode til at giver disse oplysninger, ligesom kuldebehandlingen kan varierer for forskellige frø.

Kuldebehandling, eller stratificering, som processen kaldes, er slet ikke svær. 

Kort sagt, når vi kuldebehandler et frø, imiterer vi naturens årshjul, dermed frøenes livscyklus. Når et frø er moden, falder det af blomsten og går i dvale (frøhvile). I naturen ligger frøet på jorden hen over vinteren, for at spire i det kolde fugtige forår.  

 

 

Når man køber frø som skal kuldebehandles, skal de hurtigst muligt lægges i køleskabet frem til kuldebehandlingen påbegyndes. På den måde, sikrer man sig højere spiring procent og sundere planter.

Perioden for kuldebehandling er ikke ens for de forskellige frø. Her er nogle eksempler: 

Alunrod - Inden såning i marts - 2-3 uger

Astrantia - Inden såning i marts - 4 uger

Fredløs - inden såning i marts - 4-5 uger

Kleopatras nål - 2-3 måneder 

Violfrøstjerne - inden såning i marts  - 2-4 uger

Der findes mange forskellige metoder, som man kan finde på nettet eller i havebøger. Jeg har prøvet flere forskellige, men har to favoritter, som jeg altid har succes med. 

Her, vil jeg give en eksempel med delphinium frø, som jeg typisk køber om efteråret og opbevarer i køleskabet frem til kuldebehandlingen påbegyndes. Når tiden er inde - ca. slutning af februar, tager jeg dem frem for kuldebehandling. Jeg starter med at blande frøene med et par suppeskeer let fugtet jord. Blandingen lægges i en lille lynlåspose, som igen lægges i et glas med låg. Herefter stilles glasset i et kold drivhus, eller et andet sted i haven og glemmes i 14 dage.

 

 

Efter et par uges tid, blander jeg lidt sand i den frøblandingen og forspirer dem inde.

Generelt efter kuldebehandling, skal man huske at imitere "forår".. Inden forspiring, kan man lægge frøene i blød. Jeg lægger frøene mellem to fugtige vatrundelle og i en lynlåsepose, - puster lidt luft ind og lukker. Posen lægges i køleskab og lige så snart at spirene bryder skallen, sår jeg dem.

 

 

Store frø - har nok med 24 timer

Mindre frø, f.eks. Primula - har nok med 12-14 timer

Rigtig små - skal man så tørt. 

Hvordan foretrækker du at kuldebehandle dine frø? 

Leave a comment