GRATIS FRAGT ved ordrer over 299,- kr. / OBS! Vi leverer kun i Danmark

Om at så Squash og Patissoner

Begge planter hører til den varmekrævende græskarfamilie, men de er lidt forskellige kultur. Begge er meget nemme, hvis de plantes lyst, lunt, og i velgødet jord. 

Frøene kan sås direkte på voksestedet i slutning af maj, men jeg foretrækker at forspire og så dem inde. 

Ved såning inde: 

Frøene sås ca. 30-35 dage før udplantning i individuelle potter, da de unge planter er meget sensitive overfor forstyrrelser af deres rodsystem. Man kan med fordel bruge tørvepotter som formulder efter udplantning.  

Jeg forspire frøene ved at lægge dem i blød et par dage eller længere. Når skallen har åbnet sig og spiren viser sig, skal frøet sås. Man kan også forspire sine frø i fugtigt savsmuld.

 


Frøene sås fladt, i ca. 4-6 cm dybde, i fugtig og næringsrig jord. Potter skal stilles så lyst og lunt som muligt.

Udplantning: 

Planterne flyttes ud på voksestedet efter slutning maj, eller når faren for frost er  ovre. De unge planter tildækkes med plast eller en fiberdug for at undgå direkte sol og for at beskytte dem mod kulde i den første tid. 

Man kan plante Squash og Patissoner i højbedet, i en stor krukke, eller ovenpå en kompostbunke. Hvis man planter direkte på kompost bunken, skal man lægge ca. 10 cm friske jord ovenpå komposten og lægge lidt halm på toppen. 

 


Når man planter Squash og Patissoner - skal afstanden være mindst 60 cm mellem planterne for at sikre en god høst. Planter stopper med at udvikle frugt, når de står for tæt.

Patissoner høstes, når de er ca. 10-12 cm i diameter, inden skindet bliver for hårdt. 

Høst de første 2-3 squash på din plante, når de er meget små - ca 10-15 cm, -så vil planten sætte mange nye blomster. 

Squash og Patissoner producerer begge HAN og HUN blomster. Det er vigtigt at fjerne han-blomsten inden den bliver længere end 10 cm – han-blomsten afkræfter planten ret meget. 

 

 

Til venstre : han-blomst der udvikler en lang stilke og bærer ingen frugt

I kolde og våde sommer, kan det være et problem med bestøvning, så må man hjælpe sine planter og bestøver dem i hånden. Vil man udgå dette besvær, må man købe F hybrider, som er 90 % selvbestøvende.

Patissoner og Squash kan anvendes i mange lækre retter, især når frugten er meget ung. Planternes blomster er også spiselig og kan f.eks. dybes i tynd dej og fritteres.

God høst 

Leave a comment