Tandstikkerurt - en enkelt skønhed
Ammi Visnaga, en Tandstikkerurt er ikke så kendt og udbredt i vores haver endnu, men til gengældt er den meget kendt bland honningavlere, naturmedicin forsker og florister. Dens blomsterskærme ca. 15-17 cm i diameter og har rigtig flot filigran løv.
En simpel, nem og meget charmerende tilsætning til enhver blomsterbed.
Planten tiltrækker masse af nyttige insekter og producerer meget høj procent nektar. Derudover blomstrer Ammi fra medio juli og frem til september – på det tidspunkt der findes meget få planter, som er nektarbærende. Tandstikkerurt forlænger dermed ”festen” for de insekter, som leder efter nektar.
Jeg var meget glad for mine planter sidste år – Tandstikkerurt, med sine simpelt men elegante skærme, giver lethed i blomsterbedene. Den er perfekt som snitblomst og holder længe i buketter.
I april, har jeg lagt mine frø i blødt dagen før såning. Efter såning, måtte jeg vente lidt længere end jeg havde regnet med, men da spirene først kom frem, så gik det stærk.
Tandstikkerurt er ret høj og skal derfor helst plantes i baggrunden. Man kan også så frøene i det sene efterår direkte på voksestedet, så har man stærke og sunde planter næste forår. Ved såning inden vinteren, får frøene naturlig kuldebehandling og vil blomstre allerede fra juni måned.
Jeg var ret nysgerrigt omkring plantens navn ”Tandstikkerurt”, og har lavet en lille research.
Når planten begynder at visne ned og bliver mere tør, udvikler den en slags harpiks og æteriske olier.
I gamle dage i Østen, efter man havde samlet frø, har man brugt de små tørrede stilke på skærmen til en tandstik.
Prøv at så et par plante i din have – du vil få en flot tilsætning til dine sommerbuketter og du vil tiltrække insekter, som vil hjælpe med at bestøve alt i din haven