EFTERÅRSUDSALG - 20% rabat på ordrer over 160,- kr og en fin GAVE

Liljebillen i april

April måned har været, og er fortsat ret ustabilt, men det spirer og blomstrer i vores haver meget flittigt alligevel.

Samtidig med andre løgplanter, spirer liljer også – nogle af dem er lige spiret, imens andre er allerede over 30 cm høje. Det er derfor også højsæson for liljebiller, som elsker at gnave i de unge blade.

Jeg vil gerne fortælle jer lidt om min evig krig mod liljebillen – den er rigtig smuk, men en uønsket gæst i min have, da jeg har over 80 liljer. Opgaven er ikke nem, men man kan redde sine liljer ved at afskrække dette insekt i starten af vækstfasen.

Der findes desværre, intet middel mod liljebidden, med mindre at man er en autoriseret gartner. Derfor bliver vi nødt til at bekæmpe disse insekter manuelt i løbet af hele vækstsæsonen. På den måde kan man i hvert fald minimere deres antal. Til jer, som har ikke ret meget erfaring med at fange disse insekter: husk at lægge en hånd under, når I vil fange den. Liljebiller er meget smarte og vælger at falde ned på jorden med den rødfarvet ryg nedad for at spille ”død”.  Så de er ret svære at se, når de først slipper væk.

  

 

Det er liljens duft, der tiltrækker disse små sataner og de kan nå at ødelægge rigtig meget allerede i april.

Nogle af dem starter at gnave de nederste unge blade nedefra, men andre kravler helt ind til midten og kan æde selve topskuddet.

Jeg har i mange år brugt et hjemmelavet middel i starten af vækstfasen, altså når liljerne har lige spiret. Som jeg har forstået det, skrammer lugten af dette middel dem væk i et stykke tid, så jeg kan nå at rede mine liljer fra de grimme huller i blade, stilke og ikke mindst selveste topskuddet.

Jeg hakker og knuser 3 hvidløgs hoveder med skrald på og hælder 1,5 – 2 liter kogende vand over.

Væsken tildækkes og stilles i sol, fx på terrassen eller i et drivhus for at trække. efter et par dage, tager jeg ca 300 ml hvidløgsudtræk og fortynder med en halv liter vand (husk en lille si, så sprøjteflasken ikke bliver ødelagt). Man kan hælde kogende vand på igen på og bruge væsken ufortyndet en anden gang...

 

 

 Ved hjælp af en pumpeforstøver, giver jeg mine liljer et ordentligt brusebad flere gange med 3-5 dages mellemrum når vejret er tørt. Det viser sig, at dette hjælper liljerne, så de har en chance for at komme til sin kraft uden at blive bidt og ædt af liljebillen. Desuden, hjælper dette på planternes udseende – Liljer ser fantastisk flotte ud, når de senere både udvikler flot løv og blomsterknopper uden huller.

 

 

Jeg håber, at nogle af jer vil prøve at redde jeres smukke Liljer ved hjælp af dette lille trick 

 

 

 

 

 

 

Indsend en kommentar