GRATIS FRAGT ved ordrer over 299,- kr. / OBS! Vi leverer kun i Danmark

N-P-K – basis om gødning

Endelig kan vi plante og flytte vores grøntsager i drivhuse. Nogle har gjort det for længe siden, nogle af os venter til et lidt mere stabilt og bedre vejr.

Er du en ”nybegynder” haveentusiast, som ikke har kendskab og erfaring med gødning, men vil prøve kræfter med lækre grøntsager i dit drivhus – så håber jeg, at dette opslag vil hjælpe dig med at forstå de grundlæggende principper om planternes næringsbehov. Det er vigtigt at vide, hvilket stadie i vækstperioden planterne har brug for den rigtig næring.

Gødningstemaet er meget bredt, og lidt indviklet, men her er lidt basale viden som er vigtig for at give planter en rigtig boost med næring fra starten af vækstudvikling.

Ved tilførsel af gødning, fodrer vi jorden – ikke planterne. Planterne tager selv den næring, som de har bruger for fra jorden.

Vi alle kender N-P-K bogstaver, som står på gødnings produkter, men hvad betyder de tal lige under hvert bogstav, og hvorfor er de forskellige på forskellige produkter?

N- kvælstof P-fosfor K- kalium – de tre grundlæggende makroelementer er vigtigste for planternes ernæring og udvikling. Ligesom vi har bruger for mad, har planter også bruge for en basale næring. Mange gødninger indeholder også mikroelementer – det er ligesom vi bruger vitaminer.  Planter har bruge for de gode mineraler og vitaminer. Procent indholdet kan være meget forskelligt.

For eksempel: N-14 / P-3 / K-15 – viser at gødningen indeholder 14% kvælstof, 3% fosfor og 15% kalium.

N - kvælstof ansvarlig for udvikling grøn bladmasse

P – fosfor hjælper på udvikling af rodsystemet

K – kalium står for frugt udvikling

 

Denne type gødning er god når planten har brug for udvikling af blade og stilke (N-14) men har dannet et godt rodnet, (P-3) og hjælper planten til at udvikle og modne frugten (K-15)

Når man ved dette, kan man nem og uden tvivl bruge gødning i forskellige faser af plantens udvikling.

Har man bruger for kraftigere udvikling af bladmasse – skal N-tal være højst

Har man, for eks., stiklinger, som skal udvikle rodnet – skal P-tal være højst

Har man frugter som skal udvikles flot, og modne uproblematisk – skal K-tal være højst.

Der findes masse af opskrifter for hjemmelavet blandinger, som kun tilsættes lidt N-P-K gødning. Min favorit er:

Jeg blander 1 spsk. N-P-K gødning og 0,5 liter granuleret dyremøg med 10 liter vand. Lader det stå i ca. en time før jeg anvender det til vanding af mine agurker, tomater, auberginer, peberfrugt og andre lignende afgrøder. Den type gødning er rigtig god fra starten af væksten og kan bruges i et par gange med ca. 14 dage mellemrum. Blandingen kickstarter og booster planterne med alle nødvendige næringsstoffer fra starten af deres udvikling.  Jeg bruger den samme blanding til at vande petunia, georginer og pæoner med stor succes.

Har du et spørgsmål, kommentar eller vil dele egen erfaringer – du er meget velkommen 

1 kommentar

  • Hejsa jeg kunne godt tænke mig at høre hvad det betyder at man hæver eller sænker gødning med 1%, mange gødninger ligger lige ved siden ag hinanden og her tænker jeg ? kan jeg så ikke lige så godt købe det billigste ?. Når de hedder 5-1-7 eller 6-1-7 er de så ikke ens, det giver lidt mere blad masse men hvor meget er det ?

    Peter Møller

Indsend en kommentar