GRATIS FRAGT ved ordrer over 299,- kr. / OBS! Vi leverer kun i Danmark

Om at formere Ridderspor staude - Delphinium

Få succes med din Ridderspore staude..

Jeg hører tit, at der er mange der finder det udfordrende at fremavle Ridderspore eller som den også kaldes Delphinium. Kuldebehanling, tids- og opmærksomhedskrævende såning, osv., er nogle af de argumenter jeg høre, som afholder holder folk fra at købe disse frø.

Jeg har også måtte lære af mine fejl undervejs, men, man bør prøve at så dem, det er ikke så skræmmende en proces. Processen overskygges helt og holdent ved glæden over at have disse skønne blomster i sin have. Her er nogle af de erfaringer jeg har med Delphinium. 

 

 

Først og fremmest, - voksestedet har en stor betydning. Man skal vælge et solrigt sted, med velgødet og drænet jord, da planten slet ikke kan tåle stående vand. Alternativt kan man lave en lille forhøjning af jord, med et par store håndfulde sand oven på, således planten får en lille bakke af gro på.

Planten kan godt lide en moderat jordfugtighed. Hvis vejret er for tørt, skal planten vandes et par gange om ugen. Her skal man være opmærksom på at Delphinium ikke kan tåle at der dannes ”jordskorpe” omkring sig. Hvis man vil undgå at skulle løsne jord omkring busken, kan man blot ligge et godt lag med muld.

De milde og ofte meget våde vintre, kan være hårde ved planten, da den ikke tåler af stå i vand. Jeg har selv mistet 12 gamle planter efter sådan en vinter, og det var rigtig en sur erfaring. Så vær omhyggelig med voksestedet. 

 

 

I foråret, er det være en god ide, at fortynde ældre buske. Dette vil forlænge plantens levetid, vil formindske risiko for sygdomsangreb og vil garantere en rig blomstring.  

Delphinium med de enkelte blomster: Man klipper de stilke, som vokser fra midten og de stilke som er svage, indtil der er 8-10 stilke på hver busk. Det vil også giver meget bedre luftcirkulation i bunden af planten. 

Delphinium med de dobbelte blomster: fortynder man på det sammen måde, men lad 4-7 stilke stå tilbage på hver plante. .

Man kan prøve at lave stiklinger af det afklippede materiale.

Hvis man har set Delphinium i fuld flor, kan man godt forestille sig, hvor meget næring har planten bruger for. Den skal gødes rigtig godt, men så kan man også have glæde af den i mange år. Inden udplantning på voksested skal man lave lidt større plantehul og gøder rigeligt med kompost eller organisk gødning.

Gødning i generelt: Tidlige forår – kvælstofgødning /N/, i maj – kompleks gødning, hvor det største del af kvælstof, efter blomstringstid – med fosfor /P/ kalium /K/ med mikroelementer.

De gamle Delphinium sorter med enkelt blomst kan gro på det sammen sted op til 10 år, men de nye sorter og hybrider med dobbelt blomster skal man helst dele og fortynde hver 3-5 år, da deres blomstring eller reduseres væsentligt eller ultimativt går ud. 

Jeg foretrækker at klippe mine buske helt ned og drysser en tør kompost ovenpå. Og det hjælper planten til at overleve, hvis vinteren er våd. Man skal være opmærksom på at der ikke står vand i stilkene, da det vil trænge ned i rodnettet og planten vil rådne. 

I Tips & Tricks kan du finde en afsnit " Kuldebehandlig af frø - Stratificering", hvor jeg blandt andet fortæller om såning af ridderspor 

Indsend en kommentar