GRATIS FRAGT ved ordrer over 299,- kr. / OBS! Vi leverer kun i Danmark

Om at så Auberginer og Peberfrugt

Om at så Auberginer og Peberfrugt

Auberginer og Peberfrugt er lys og varmekrævende planter, som vokser langsomt. Hvis man ikke har vækstlamper, skal man være varsom med at så frøene for tidligt, da der ikke er nok dagslys selv om de står i en vindueskarm.

Man kan, hvis man forspirer frøene inden såning, spare lidt tid i modsætning til at så dem tørt.  Både auberginefrø og peberfrugtfrø har en tendens til først at spire efter flere uge, hvis man sår dem tørt. Ved forspiring, ser man de første spire efter et par dage. 

Såning: frøene, som er forspiret, sås i små potter med fugtig jord medio marts. Potter, eller et minidrivhus, dækkes med plast eller et låg og stilles så lunt som muligt. Sørg for, at jorden er let fugtet, men ikke våd. Når kimplanterne har sat de første blade, fjernes låget og potterne flyttes til et lyst og lidt køligere sted.

Når kimplanter har udviklet 4 rigtige blade, skal man prikle sine planter til større potter.

 

 

Såning med vækstlamper:

Aubergine og Peberfrugt: hvis man ønsker en tidlig høst, sås frøene hver for sig i potter med let fugtigt jord i slutning af februar. Frøene spirer bedst ved stuetemperatur. Når kimplanter har udviklet de første rigtige blade, prikles de i større potter. Husk at det er nødvendigt at hærde planterne inde udplantning. 

Udplantning: De unge aubergineplanter skal have mindst 6-7 blade, inden de plantes ud i drivhuset. Jorden skal være lun (mindst 15 grader) og let gødet. Da auberginer ikke bryder sig om sur jord, kan man med fordel forberede plantehullet med en stor suppeske træaske og et par håndfulde kompost.  Plantestedet skal være lunt og fugtigt. Man tager meget forsigtigt planten ud af potten, og planter den derefter 2-3 cm dybere end den sad i potten. Det tage mindst 2 uger før planten har danner sit rodnet.

 

 

Godt at vide:

Peberfrugt: Vær opmærksom på at når man fremavler peberfrugtplanter fra frø skal de højst stå inde i 60 dage. Planten kan ellers blive for træagtigt og høsten kan blive ringe. 

Auberginer: For at sikre, at auberginer danner en buskform, skærer man toppen af efter sjette/syvende blad. Derved vil planten udvikler flere frugtbærende sideskud.

Min oldemor sagde altid ”Kom aldrig forbi en aubergine plante med kun vand i kanden. Der skal altid være lidt gødning i” Og ja – auberginer er en meget sulten plante, og kræver meget næring.

Det kan være en god ide at binde planten op til en støttepind og beskære nogle blade for at give mere luft og lys til frugterne.

Held og lykke med din høst 

Indsend en kommentar