GRATIS FRAGT ved ordrer over 299,- kr. / OBS! Vi leverer kun i Danmark

Om at så tomater

Tomatplanter - fra frø til frugt

At høste sine egne tomater er altid meget tilfredsstillende, specielt når du selv har valgt den sort du gerne vil dyrke. Jeg finder selv stor fornøjelse ved at finde en spændende sort, og jeg glæder mig til resultatet gennem hele processen fra frø til plante.  

 

Da klimaet i Danmark er ret ustabilt, skal langt de fleste tomatsorter dyrkes i drivhus, for at opnå et rimeligt udbytte af modne tomater. Det betyder ikke, at man ikke kan dyrke tomater i det fri. Det kan man godt, men så skal det være op af en sydvendt husmur, og du må forvente et noget varieret udbytte med en del umodne tomater.  

Der findes hav af sorter og hybrider på markedet, men grundlæggende kan de deles op i "Diterminanter" og "Indeterminanter". Den opdeling er vigtig at have for øje når man planlægger tidspunktet for såning. 

Determinanter er sorter og hybrider, som selv stopper med at gro, når de er ca. 1,6 meter. Tomatplanterne skal være 45-55 dage gamle inden de plantes ud i drivhus eller på friland. 

Indeterminanter er sorter og hybrider, som er højere. Tomatplanterne skal være 55-65 dage gamle inden udplantning. Indeterminanter dyrkes som regel i drivehuse. Disse planter skal knibes.

For både Determinanter og Indeterminanter gælder det, at tiden er angivet fra kimplanten har rettet sig op, og de første par blade - kimbladene, har udviklet sig. 

Det kan være altid en god ide, at forspire tomatfrø ved at lægge dem i blød. Det vil hurtigt vise dig de svage frø, som du kan frasortere inden såning.  

 

 

Til venstre : tomat frø lægges til forspiring

På midten : tomat frø er klar til såning

Til højre : overset frø, som jeg smider ud, da overgroet spiringer kan give svage  planter. Vent aldrig så lang tid - frøene er klar til såning, når de lige vidste de første spirer.

Lige efter de små krogede spiringer viser sig, skal du hurtigt så dem.

Det er vigtigt at bruge så-og prikler jord, da andre jordtyper indeholder for høj gødning procent, som kan brænde kimplanternes sarte rodsystem. De forspirede frø skal ligges forsigtig i fugtig jord, i 1,5 cm dybde og tildækkes med gennemsigtig pose. 

Efter få dage, vil du se de første kimplanter. Så skal du fjerne tildækningen og stiller planterne på et kølligere og lyst sted. 

 

 

Når planterne har fået 4-6 ægte bladpar kan du prikle dem om i potter på ca. 200 ml. Det vil give nok næring og plads til at planten kan udvikle sig indtil den skal plantes ud. Husk, at alle bakker og potter skal have drænhuler på bunden og du kan med fordel skrive dato og plantens navn på potten. 

HER kan du se trin for trin i foto, hvordan jeg gror mine tomater, peberfrugt og auberginer uden prikling, så jeg spare tid samt plads i vindueskarmen. 

God høst! 

Indsend en kommentar