WEBSHOPPEN ER FERIELUKKET. VI ÅBNER IGEN D.12 AUGUST 2024

Om at så stauder

Stauder findes i et vælg af forskellige planter, med forskellige egenskaber der gør, at man altid kan finde en staude der passer til de forhold man har i haven.

Ofte køber man stauder som færdige planter, men det kan hurtigt blive ret bekosteligt. Med lidt tålmodighed, kan man sagtens selv fremavle stauder og reducerer sine udgifter.  

 

 

At dyrke stauder fra frø, er ikke den mest almindelig avlsmetode, men den har sine fordele. At følge processen fra frø til plante er altid spændende, og det giver den fordel, at det ofte er nemmere at finde frø til de sjældne arter, end det er at finde færdige planter. 

I princippet, kan man så alle stauder året rundt, enten ved forkultivering inde eller direkte på voksepladsen.

Personligt, foretrækker jeg at så stauder direkte på voksepladsen eller i koldt drivhus. Det virker bedst for mig, når jeg sår frøene fra slutning af marts til juni, da jeg bedre kan kontrollere processen og værne om vækstområdet. Det gør sig især gældende for stauder med meget små frø.   

 

 

Når man køber frø til stauder, det er vigtigt at læse i produktbeskrivelsen, om det er en art som skal kuldebehandles – dette kaldes også for stratificering. Denne slags frø skal have lidt kulde og fugt for at spire.

Hvad enten du vælger at forkultiverer inde, eller du vælge at så direkte på voksepladsen i haven, skal du altid være omhyggelig med kuldebehandle hvis det er en art der kræver det. 

I vores haver, oplever vi ofte, at mange blomster så sig selv – det er de typer planter, som går igennem naturens cyklus.

 

 

Der findes flere måde til at kuldebehandle sine frø. I Bloggen kan du finde en afsnit - "Om kuldebehandling", hvor processen er beskrevet mere præcis. 

Prøv dig frem med at så stauder - det betaler sig 

Indsend en kommentar