Gratis fragt ved ordrer over 299,- kr / OBS! Vi leverer kun i Danmark!

Om at så sommerblomster

Etårige planter, som også kaldes sommerblomster, er ikke mindre spændende end flerårige.

Sommerblomster er uundværlige i vores haver – uden deres uendelige mange farverkombinationer og det brede assortiment, bliver vores haver nemt alt for kedelige.

 

De tjener os rigtig godt – og ved at anvende dem, kan vi hurtig dække de kedelige jordpletter som kommer efter en afblomstret forårssæson, og frem til stauderne kommer frem.

Man kan så etårige blomster direkte på voksepladsen om foråret, og nogle af dem endda i det sene efterår, inden vinteren. Sår man dem i det sene efterår, kan det dog være vanskeligt at kontrollere voksepladsen, da naturen kan flytte rundt på alt. 

 

 

Jeg foretrækker af så mine sommerblomster inde, men såning i drivhus eller misbænk bruger jeg også. 

Lang de fleste etårige blomster er ret nemme at spire fra frø, hvis man har styr på lys, temperatur og fugtighed.  Det er de vigtigste faktorer for succes med kimplanter, og respekterer man det, kan man udgå tidspil, irriterende fejl og skuffelser.

Udgå at så sommerblomster alt for tidligt, da fleste af dem spirer meget hurtigt, og vokser nemt alt for hurtigt, - specielt på en solrig vindueskarm. Resultatet bliver ranglende og lange kimplanter som er svære at dele op, og som generelt bliver svage planter.

Det er altid en god ide at forspire frø inden såning, men ikke nødvendigt. Det vigtigste er, at så frøene i den rette dybde. Denne information fremgår af produktbeskrivelsen. 

 

 

Er man i tvivl, findes der en gylden regel:  - jo mindre et frø, jo mere overfladisk skal man så dem. Frø med rigtig små kerner, dækkes aldrig med jord, men trykkes kun let mod den fugtige jordoverflade.

Lang de fleste etårige frø, forspires bedst i lidt højere temperatur, og man kan med fordel hjælpe lidt på vej, ved at tildække potter eller bakker med plastfolie. Her er det dog vigtigt at man fjerner tildækningen umiddelbart efter de første spire viser sig, for at undgå at de rådner.   

Når de første spire viser sig, skal potter eller bakker flyttes til et køligere sted uden træk. 

Eksempel: Viola forspires rigtig godt ved cirka 18-20 grader, men lige efter de første spire viser sig, er der nok med 6-10 grader. Her er det en god ide at flytte bakken til koldt drivhus eller en balkon.

 

 

Generelt: Det er en god ide at hærde alle kimplanter inden udplantning. Det kan du gøre ved at sætte kimplanter ud på et sted, hvor de står beskyttet fra direkte sol og vind i dagtimerne. Start med et par timer af gangen, og gentage det i 7-12 dage. Er man i tvivl om placering, må man godt dække sine planter med fiberdug.

De vigtigste faktorer:

  Jord : Så-/og prikler jord er det bedste valg, da andre jordtyper har for højt gødnings indhold, som de unge kimplanter ikke kan tåle. Der skal anvendes potter eller bakker med drænhuller på bunden.

   Lys :  Vurder din plads, – de unge spirer tåler ikke direkte sollys, men placeres så lyst som muligt. Vær omhyggelig med at der er ensartet lys på alle dine bakker eller potter. Alternativt kan man bruge vækstlamper. 

  Fugtighed : Den fugt, som frø fået efter såning, som regel er nok til at spiringer udvikle sig optimalt. Luft dine spiringer tit – så for de ikke det sorte fod eller andre sygdomme. Let fugtige jord, men aldrig våd.

  Temperatur : Jo højere temperatur, jo mere intensiv belysning og højere luftfugtighed skal kimplanter have.

  Vi har et bred udvalg af  sommerblomsterfrø i vores frøbutik - kig gerne forbi.

  Prøv dig frem – eksperimenter med din frø, for øvelse gøre mester 

  Indsend en kommentar