WEBSHOPPEN ER FERIELUKKET. VI ÅBNER IGEN D.12 AUGUST 2024

Undgå prikling ved at så på denne måde

Jeg har praktiseret denne så-metode i mange år, og den har en kæmpe fordel.

Først og fremmest vil jeg understrege, at metoden ikke opfundet af mig, men bruges meget bredt i mit hjemland. Den kaldes en "Så-Snegl". Ved at så frøene på denne måde, sparer man massere af tid og plads i vindueskarmen. 

Er du også en af dem, som plejer at så frøene selv, og i en store mængder - vil du elske den. Metoden er nem og en meget smart vej til at så store mængder frø og fordoble sin egen planteproduktion på samme plads som tidligere. 

Jeg bruger en rulle plast fra byggemarkedet, som hedder "Underlægsfoam". Rullerne sælges i flere meter, så du kan dele materialet med andre, som også finder interesse for denne så-metode. 

Jeg klipper stykker i ca. 1,20 - 1,30 meters længde. Bredden, som bliver højden, kan variere, da f.eks., tomater skal have mere plads for at udvikle et ordentlig rodsystem, mens blomster ikke skal have ret meget plads. Generelt, bruger jeg striber som er ca. 15 - 20 cm brede.

 

 

Jeg lægger ca. 0,5 cm jord på, fugter med forstøver hvorefter jeg trykker jorden let. Derefter, lægger jeg forspirede frø på, drysser lidt jord ovenpå frøene, og ruller stykket sammen. Man kan også lave en rulle færdig og så sine frø bagefter.

 

 

På den måde opnår jeg en konstruktion, som kaldes for en "Så-snegl". Jeg fikserer konstruktionen med et par elastikker, eller gaffatape, så den holder formen.

Derefter tilføjer jeg mere fin jord på toppen, fugter og tildækker med en frysepose for at skabe drivhuseffekt.

 

 

Den færdige "Så-Snegl" stiller jeg i en bøtte med et par cm fugtige træspåner i bunden. På den måde sikrer jeg at jorden kan suge fugt nedefra, og at træspånerne kan suge det overskyende vand, hvis jeg vander for meget. Når spirer er kommet frem, fjernes tildækning straks.

 

 

Når planterne er store nok til at håndtere, ruller jeg konstruktionen ud, tilføjer mere jord og ruller sammen igen. Man kan så alt på denne måde. Hvis man laver "Så-Sneglene" om efteråret og stiller dem i et drivhus, så kan man så stauder i årets første måneder og på den måde opnå en fordel af at kuldebehandle sine frø samtidig.

Metoden er brugbar til alt, hvad man har lyst til - man sparer massere af tid med at potte om, og får rigtig mange planter på mindre plads i vindueskarmen.

Man kan sagtens forberede flere "Så-snegle" og så frøene i dem senere. Der findes ingen regler - leg med den og du vil se, hvorfor jeg sår lang de fleste af mine frø på denne måde.

Jeg kan berolige dem, som er imod brugen af plast. Ja - det er plast, men man kan genbruge den igen og igen. Man lægger den blot på græsplanen, skyller med haveslangen og opbevarer det til næste år. 

 

Prøv dig frem - du bliver overrasket hvor meget tid og plads du kan spare

Indsend en kommentar